El Zolo

 

WAT IS EEN PODOTHERAPEUT?

Een podotherapeut is een paramedicus met een wettelijk beschermde titel zoals omschreven in de Wet-BIG. De podotherapeut is gespecialiseerd in het verhelpen van voetklachten welke voortvloeien uit een verkeerde voetstand of een verkeerd looppatroon. Ook behandelen podotherapeuten klachten aan knieën, heupen en/of rug die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten. Een podotherapeut houdt zich daarnaast ook bezig met het behandelen van huid- en nagelaandoeningen, maar gaat ook preventief te werk.

WAARDOOR ONTSTAAN VOETPROBLEMEN?

Iedereen heeft wel eens last van pijnlijke voeten maar de stap naar een podotherapeut moet gezet worden wanneer deze klachten frequent voorkomen of te pijnlijke zijn. Enkele voorbeelden zijn:

Stands- en/of vormafwijking van de voet
Te denken valt aan platvoeten, holvoeten, gekantelde voeten of aangeboren afwijkingen, ieder met hun eigen problematiek.

Teenafwijkingen
Hamertenen, klauwtenen, scheefstaande grote tenen kunnen veel irritaties opleveren in combinatie met schoenen.

Specifieke problemen bij:
Diabetes mellitus/ reuma/ kinderen/ sporters.

Overbelasting
Continu een verkeerde beweging maken zorgt voor overbelasting van een gedeelte van de voet, maar mogelijk ook aan de knieën, heupen en/of rug.

Schoeisel
Slecht passend schoeisel is de basis voor veel voetklachten. Door de juiste adviezen van uw podotherapeut weet u waar u op moet letten.

Huidproblemen
Overmatige eelt- en likdoornvorming kunnen veel pijnklachten veroorzaken. Het is belangrijk om de oorzaak van dit probleem aan te pakken.                  

WERKWIJZE VAN DE PODOTHERAPEUT
De behandeling start met een vraaggesprek naar uw klachten. Daarna begint het voetonderzoek dat eventueel uitgebreid kan worden met het testen van zenuwen en bloedvaten. De oorzaak van uw voetklacht(en) wordt opgespoord. Vervolgens wordt het behandelplan opgesteld en met u doorgesproken. Tevens vindt er een rapportage plaats naar de huisarts of de behandelend specialist.

THERAPIEMOGELIJKHEDEN

Podotherapeutische zolen
Zooltherapie voor een standscorrectie en/of voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de functie van de voeten verbetert en pijnklachten verminderen en/of verdwijnen.

Siliconen orthese
Dit is een teenstukje om afwijkende teenstanden te corrigeren en/of drukplekken van de tenen te voorkomen en te ontlasten.

Vilt-therapie
Dit is een voorlopige therapie.
Pijnlijke drukplekken of wondjes worden met vilt direct ontlast en beschermd. In afwachting van de definitieve therapie wordt er vaak gebruik gemaakt tape. In een korte tijd wordt er een goed resultaat verkregen.

Voorlichting
Adviezen over de dagelijkse voet- en/of nagelverzorging en schoeisel.

Instrumentele behandeling
Bestaande uit de behandeling van overmatige eelt- en likdoornvorming. Tevens valt hieronder de wondverzorging bij diabetes mellitus.

VERWIJZING EN VERGOEDING
De podotherapeut kent een directe toegankelijkheid als deze zich hiervoor gecertificeerd heeft. Echter in de praktijk heeft u nog vaak een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Dit heeft mede te maken dat verzekeringen deze eisen om tot vergoeding over te gaan. De vergoeding van podotherapie gaat via uw aanvullende verzekering. De hoogte van vergoeding is sterk verschillend per maatschappij en per polis. Informeer vooraf naar de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar.

Ga naar:

Podotherapie en reuma
Podotherapie en de kindervoet
Podotherapie en de diabetische voet